Idrott är bra, men ibland kan barn fara illa
Från Rädda barnens hemsida
Att delta i idrott är bra för både kropp och själ. Men tyvärr händer det att barn och unga utsätts för kränkande behandling. Det kan till exempel handla om:
– mobbning inom laget
– att tränare systematiskt toppar sitt lag
– att barn utsätts för övergrepp
– att föräldrar pressar sina barn för hårt
I en studie* uppger 26 procent av barnen att kränkande behandling förekommit i deras lag eller grupp. 8 procent uppger att de själva varit utsatta.
* Studien är gjord av Friends på Stadium Sports Camp 2005
Rädda Barnens Föräldratelefon & Föräldramejl – ett bollplank även för idrottsföräldrar
Att vara idrottsförälder är inte alltid så lätt. Hur stöttar man sitt barn på bästa sätt? Och hur ska man agera om barn fara illa? Rädda Barnens Föräldratelefon och Föräldramejl stöttar föräldrar och andra vuxna i alla frågor som gäller barn. Väljer man att ringa kostar det bara en markering och man kan vara anonym. De som svarar är själva erfarna föräldrar som utbildats för att kunna stödja andra föräldrar. De har också fått en orientering i frågor som rör barn- och ungdomsidrott.
Rädda Barnen och Riksidrottsförbundet i samarbete
Rädda Barnen arbetar sedan många år med att uppmärksamma alla olika arenor där barn utsätts för kränkande behandling och övergrepp. Nu startar vi även ett samarbete med Riksidrottsförbundet kring Föräldratelefonen och Föräldramejlen. Syftet är att förebygga diskriminering och kränkningar inom barn- och ungdomsidrotten. Att stötta idrottsföräldrar, när problem uppstår är att också stötta deras barn.
Att vara idrottsförälder är inte alltid så lätt. Hur stöttar du ditt barn på bästa sätt? Är ditt barn ledset över att inte få vara med och spela? Och hur kan du agera om barn far illa? Vi vill vara ditt bollplank som idrottsförälder.
Rädda barnen
Föräldratelefonen: 020-786 786
Föräldramejlen: foraldrar@rb.se